· educatie financiara · 2 min read
Împrumuturi - alegerea înțeleaptă pentru viitorul tău financiar
Dacă vrei să iei un împrumut, te rog să citești acest articol, îți va fi de ajutor!
Dacă vrei să iei un împrumut, te rog să citești acest articol, îți va fi de ajutor!
Decizia de a lua un împrumut depinde de circumstanțele individuale ale fiecăruia. Un împrumut poate fi util pentru situații de urgență sau pentru investiții care să aducă beneficii pe termen lung, cum ar fi cumpărarea unei locuințe sau dezvoltarea unei afaceri. Totuși, este important să se analizeze cu atenție costurile și riscurile asociate cu împrumutul și să se asigure că plata lui este sustenabilă pe termen lung.
Iată câteva aspecte pe care să le iei în calcul atunci când analizezi oferta de împrumuturi:
Motivul pentru care faci împrumutul: dacă vrei să faci reparații sau să mobiliezi apartamentul, achiziție autovehicul, intervenții medicale sau pur și simplu cheltuieli neprevăzute, este bine să te gândești la un împrumut pe termen scurt, de regulă până la 6 ani termen de rambursare.
Pe de altă parte, împrumutul pe termen lung implică o investiție mai consistentă și termenul de rambursare va fi unul mai îndelungat, care îți va permite să ai o rată de rambursare suportabilă conform venitului tău lunar și nu ar trebui să depășească 40% din acesta.
Suma pe care o poți obține în urma împrumutului: de regulă, suma obținută în urma contractării unui împrumut este în strânsă legătură cu venitul tău net. Este bine întotdeauna să faci o simulare de împrumut pentru a-ți da seama dacă poți susține rata și nu uita că apar situații neprevăzute mereu, deci ar fi bine ca totul să fie predictibil.
Procentul de dobândă aplicat și dacă este dobândă fixă sau variabilă? În funcție de nevoile tale și după ce ai ales tipul de împrumut, trebuie să știi dacă procentul de dobândă este fix sau variabil. Un împrumut cu dobândă fixă este mult mai predictibil și nu îți va influența negativ cheltuielile în cazul majorării dobânzii datorită creșterii inflației. Procentul de dobândă fixă este în general mai mare decât procentul de dobândă variabilă aplicat la împrumuturi, deoarece cuprinde variația și riscul la calcularea lui. Important este să poți plăti fără efort prea mare ratele la împrumutul contractat și poți oricând să iei în calcul și rambursarea anticipată.